Spen?t felf?jt
Hozzávalók:
- 1 te?skan?l olivaolaj
- Kb. 10 dkg f?st?lt sonka (p?rmai sonka, vagy b?rmely m?s nyersen f?st?lt sz?raz sonka)
- 5 dkg frissen reszelt parmez?n sajt
- 2 ek natur vaj
- 1 v?r?shagyma kock?ra v?gva
- 1 csokor tavaszi hagyma
- 6 ek sima liszt
- F?l liter tej
- 6 toj?s, k?l?n ?ve 5 toj?ss?rg?j?t ?s 6 toj?sfeh?rj?t (TIPP: a toj?sokat vegy?k ki kicsit hamarabb, hogy szobahõm?rs?kletû feh?rj?vel dolgozhassunk, ?gy k?nnyebb kem?ny habb? verni.)
- 20 dkg reszelt ?rlelt sajt (pl. ement?li vagy gruyẻre sajt)
- 10 dkg spen?tlev?l, megmosva, megsz?r?tva ?s apr? darabokra t?pve
- S? ?s frissen õr?lt feketebors
Elkészítés:
Meleg?ts?k elõ a s?tõt 230 C fokra. Vajazzunk ki egy nagym?retû, legal?bb h?t centi magas tûz?ll? t?lat ?s sz?rjuk meg a parmez?n sajt fel?vel.
?nts?k a tejet egy ed?nybe ?s forraljuk fel. A megtiszt?tott spen?tleveleket dobjuk lobog? s?s v?zbe, p?r perc m?lva kapjuk ki õket ?s szûrj?k le, majd nyomkodjuk sz?razra.
K?t evõkan?l vajat lassan olvasszunk meg, dinsztelj?k ?tl?tsz?v? benne a hagym?t. Keverj?k hozz? a lisztet ?s ?lland? keverget?s mellett kicsit pir?tsuk meg. Vegy?k le a tûzrõl ?s lassan, ?lland?an kevergetve ?nts?k hozz? a forr? tejet. K?zepes l?ngot fûzz?k kb 3 percig, m?g kr?mes ?llag? sima massz?t kapunk. K?zben ?lland?an kevergess?k. ?nts?k ?t egy nagy t?lba, sz?rjuk hozz? a sonkadarabokat ?s a tavaszi hagym?t. Egyenk?nt dolgozzuk hozz? a toj?ss?rg?kat. ?zes?ts?k s?val ?s borssal. Egy t?lban verj?k fel a toj?sfeh?rj?ket kem?ny habb?. A tejes massz?ba keverj?k bele az ?rlelt sajtot ?s a spen?tot. Ezut?n nagy spatul?s kan?llal adagoljuk hozz? a toj?sfeh?rj?t ?s finoman forgassuk ?ssze. Legy?nk ?vatosak, a toj?sfeh?rj?t ne keverj?k t?ls?gosan, nehogy sz?tt?rj?k a habot. ?nts?k az eg?szet egy kivajazott hõ?ll? ed?nybe. A tetej?t sz?rjuk meg a parmez?n sajttal. Negyven percig s?ss?k. Akkor van k?sz, ha a sz?le elv?lik a t?l fal?t?l ?s r?zogat?sra a t?l k?zepe nem remeg. Melegen, friss sal?t?val t?laljuk.
Vegetáriánus: nem Nehézség: Elkészítési idő:
Vlasszon kategrit
|