KIVÁLÓ MINÕSÉGÛ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelõktõl az Ön asztalára!

Zldsg lexikon

SALTA shazja valsznleg a Fldkzi-tenger vidke, ma mr vilgszerte termesztik. Hrom f vltozata ismeretes: a ropogs saltnak tmtt, kemny feje van; a ktzsalta levelei hosszksak s kemnyek; s a fejes salta, amely lehet egszen zsenge level vagy erteljes. Az apr gyngysalta a trpe tpsalta tmtt vltozata. A saltt ltalban nyersen fogyasztjuk, de prolhatjuk vagy kszthetnk levest is belle. Sok karotint s B-vitamint tartalmaz. Igen jelentkeny a C-vitamin-tartalma, ezrt klnsen ajnlatos a fogyasztsa kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkszletei kiapadban vannak.

SPENT Valsznleg Perzsibl szrmazik. Kellemes savanyks zt az oxlsavnak ksznheti. Egynyri nvny, de egsz vben beszerezhet. Legjobb nyersen enni, vagy csak nagyon rvid ideig fzni (leforrzni). Magas vastartalma elsegti a vrkpzdst

SSKA Tbb vltozata van, legelterjedtebbek a kznsges s a francia sska. Frisst, savanyks ze magas oxlsav tartalmnak ksznhet. A rebarbara rokona. A sskt hasznlhatjuk nyersen saltkban, fzve s fszernvnyknt is.

ENDVIA Ez a fodros level, kiss keser nvny Dlkelet-zsibl, szak-Knbl szrmazik. Tbb fajtja van, a fodros vagy francia endvia, vagy a hullmosabb batviai endvia. Sokfle salta kszthet belle, fogyaszthat prolva is.

RADICHIO Vrs level endvia-vltozat az szak-itliai Trevisbl szrmazik. Levelei kemnyek, ropogsak, enyhn keser, borsos zek. lnk vrs szne tetszets vegyes saltkban, kretknt is kitn.

MNGOLD A cukorrpa rokona, de nem a gykert hasznljuk. A nvny f rtke vaskos levlnyele, de a zld levelei is fogyaszthatk. A mngold levele s nyele viszonylag sok nyers cukrot, pektineket s rtkes szerves savakat (oxl-, alma-, citromsav) tartalmaz, ezrt jelents a tpllkozs-lettani rtke. Vitamintartalma sem jelentktelen: A-vitamin s C-vitamint tartalmaz. A levllemezeket spentszer fzelk ksztsre lehet hasznostani. A levlnyeleket pedig sprga mdjra ksztik el. Mindkt hasznostsi mdja zletes s egszsges, knnyen emszthet telt eredmnyez.

KARFIOL Sokan a kposztaflk kirlynak nevezik a karfiolt. Elszr a Kzel_keleten termesztettk, s a XIII: szzad folyamn kerlt Eurpba. Virgait, ?rzsit? nyersen vagy enyhn fzve, csben stve fogyasztjk.

KARALB Ez a kposztafle lehet lila vagy zld szn. A megvastagodott szr enyhn tk z. Fzzk, vagy nyersen saltkba reszelhetjk. Levelei is fogyaszthatk pl. fzelkknt.

BROKKOLI A karfiol rokona, tbb vltozata van: lila hajts, zld hajts, lila rzsj s egy vel vltozat. Nyersen is ehetjk, de prolva zletesebb, olvasztott vajjal vagy barnesi mrtssal kitn. Vitaminokban - klnsen karotinban s C-vitaminban - gazdag. Sok rtkes svnyi anyagot s emszthet rostokat is tartalmaz. Az rzkenyebb gyomrak is fogyaszthatjk, mert a tbbi kposztaflnl knnyebben emszthet. 100 g brokkoli 138 kJ (33 kal).

KELBIMB Ez a miniatr kposzta valsznleg Belgiumbl szrmazik. Magas, flig fs szron nnek a pici kposztk, a legjobb apr rgyek formjban leszedni, s rvid ideig fzni, hogy ropogsak maradjanak. Elkszthet dival vagy gesztenyvel egytt fzve is. A ftt kelbimbbl kszthetnk prt vagy levest is. A kelbimb sok A-, B1-, B- s C-vitamint tartalmaz, s szmottev az emszthet rost- s fehrjetartalma is.

KELKPOSZTA A kelkposzta tipikus zld kposzta, valsznleg olasz eredet. Fzve vagy nyersen is fogyaszthat, fodros levelei dekoratvak a fejes kposzta sima levelei mellett. Levelei hasznlhatk klnbz tltelkek burkolsra is. A kelkposzta tpllkozsi rtkt a benne lev sznhidrtok, de mg inkbb az emszthet rostok, az svnyi sk, a viszonylag nagy mennyisg B1- s B2-vitamin-, valamint vastartalma, z- s zamatanyagai adjk.

FEJES KPOSZTA Kznsges kposztnak is nevezik, nyersen vagy enyhn fzve fogyaszthatjuk.

KNAI KEL Sok knai telben stve hasznljk, de fogyaszthat nyersen is, s helyettestheti a kznsges kposztt. A kls levelek fereit a sprghoz hasonlan kszthetjk el.

VRS KPOSZTA Legtbbszr prolva fogyasztjuk, de Angliban pl. savanytjk, a hollandok s a dnok almval s fszerekkel fzik egytt. Nyersen is fogyaszthat.

FEHR KPOSZTA Holland kposztnak is nevezik. Tlll, hossz ideig trolhat. Ropogs, tmtt feje jl lereszelhet, savany kposztt, kposztasaltt ksztenek belle.

ARTICSKA Az articska szak-afrikai eredet, vel bogncsfle nvny virgzata, Eurpban tli zldsgknt, szak-Amerikban egsz vben termesztik. Fiatal korban egszben pcolhat, a zsenge virgkocsnyt vagy virgkezdemnyeket konzervknt s fagyasztva is ruljk. Sthet, fzhet, tlthet, klnfle mrtsokkal, ntetekkel tlalhat. A virgszrat elfzve levesben vagy prolva fogyaszthatjuk. A fiatal, friss articska nyersen is ehet.

SPRGA Egy Eurpban shonos nvny fiatal hajtsa, amelynek mintegy 20 fajtja van. Legismertebb a zld, vkonyabb s a fehr vltozat. Frissen tavasszal s kora nyron kaphat.

ZELLER A XVI. Szzadban olasz kertszek tbb vltozatot nemestettek. Gumjt s levelt nyersen s fzve is fogyaszthatjuk.

PADLIZSN Tojsgymlcsnek is nevezik, shazja valsznleg India. Klnbz szn s alak lehet, a sttliltl egszen a fehrig, br leggyakoribb a lila. Egsz vben kaphat, lisztes, srgszld hst fzve, szeletelve, vagy megtltve fogyaszthatjuk.

PARADICSOM A Dl-Amerikbl szrmaz paradicsom bogyterms, a burgonya rokona. E vonz gymlcsnek sok szn-, mret- s formavltozata ltezik: pl. zld-, lukullusz- s koktlparadicsom. Nyersen, fzve, stve fogyaszthat. A piros paradicsombl l, pr kszl, a zld paradicsom ecetes savanysgba val. Magas cukor- s C-vitamin-tartalma miatt flttbb egszsges tpllk.

PAPRIKA A trpusi Amerikbl s a Nyugat-Indiai szigetekrl szrmaz paprika lehet des vagy csps. Sokfle sznben s mretben jelenhet meg. Az des paprika enyhe z, nyersen vagy fzve-stve fogyaszthat. A csps paprika szinte kizrlag zestknt hasznlatos. A papriknak nagy rtke jelents C-vitamin-tartalmban van. rdekes magyar vonatkozs, hogy Szent-Gyrgyi Albert a szegedi paprikbl ellltott C-vitaminnal rdemelte ki a Nobel-djat.) A szabadfldn termesztett paprika C-vitamin-tartalma elrheti a 300 mg/ 100 g rtket, ami annyit jelent, hogy egy felntt ember napi 50 mg-os C-vitamin szksglett 6 dkg nyers paprikval lehet fedezni.

AVOKD Tpll, magas zsrtartalm termst hoz, trpusi orszgokban termesztik, shazja Kzp-Amerika. Kt f vltozata ismert, az egyiknek a hja sttzld, a msik rcsks, fekete. Saltkban, mrtsokban, eltelekben hasznljk.

PATISZON Msik neve csillagtk. Nyri tk, lisztes z, nagyon retten a legjobb. Hja, hsa s magja egyarnt fogyaszthat, fzve, prolva, tltve vagy stve.

STTK A sttk - a kukorichoz, a burgonyhoz s mg sok hasznos nvnyhez hasonlan - Amerika felfedezse utn kerlt fldrsznkre, shazja Kzp- s Dl-Amerika trpusi vidke. Amint a neve is mutatja, a leggyakoribb hasznostsa a sts, de nagyon finom fzve, prolva, levesnek is. Sok benne a karotin. A sttk magja prklve kellemes "ropogtatnival", de kivl a belle sajtolt olaj is.

VAJTK Amerika trpusi vidkein honos, de ma mr szak-Amerikban s Eurpban is termesztik. Nyron zsengn szedik, legjobb szeletelve fzni vagy prolni, knny szsszal tlalni. Szedhetjk ksbb, sszel is. Ilyenkor vgjuk fel, forrzzuk le s sssk meg. Kszthetnk belle dzsemet, befttet is.

KZNSGES TK Amerikbl szrmaz nyri zldsg. Fogyasztsra legjobb a tmr hs s k. 30 cm hossz terms. Prolhatjuk, fzhetjk, tltve megsthetjk. A tkvirgokat kisthetjk olaszosan, palacsintatsztba mrtva.

CUKKINI retlenl leszedik, mieltt mg hatalmasra nne. Hmozni nem szksges, csak a kt vgt vgjuk le. Fogyaszthat nyersen, prolva, stve, tltve, szeletenknt palacsintatsztba mrtva, s kistve. Virgait ? akrcsak a tkvirgokat ? lisztbe mrtva kisthetjk.

UBORKA Az uborka nagyon kzeli rokona a tkflknek. Rgi kultrnvny, valsznleg indiai eredet. Kt f tpusa van: a hossz, vkony, sima vltozatot veghzban termesztik, a vastagabb, durva felsznt szabadfldn. Egsz vben beszerezhet frissen vagy savanytva.

PRHAGYMA Eurpban shonos, tli zldsg, kevsb that szag, mint a vrshagyma vagy a mogyorhagyma. sztl tavaszig beszerezhet. Prolhatjuk, gratinrozhatjuk, tlalhatjuk mrtsokkal, vagy kszthetnk levest belle. Sok C- s B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az svnyis-tartalma, s sok vas van benne. Ezzel szemben az allilszulfid-tartalma alacsonyabb, mint a vrshagym, ezrt a prhagymt fogyaszt ember leheletn a kellemetlen hagymaszag kevsb s csak rvidebb ideig rzdik.

VRSHAGYMA A zldsgek kirlynak is nevezik uralkod ze, tartssga s elterjedtsge miatt. ze lehet enyhbb vagy cspsebb, alakja gmbly vagy hosszks. Fogyaszthat nyersen, fzve, prolva, stve s szmos tel alkotjaknt. rtkt elssorban nem a benne lev 9-1100 sznhidrt, a 300 fehrje s a 30-50 mg/100 g C-vitamin hatrozza meg - jllehet ezek sem jelentktelenek -hanem fszerez tulajdonsga. Jellegzetes, csps zt s illatt a benne lev, kntartalm allil-szulfidtl nyeri.

GYNGYHAGYMA A vrshagyma hagymcskit a hagymakpzds kezdetn szedik le. Az apr hagymkat savanytjk. Fzve, szsszal tlalva is kitn.

FOKHAGYMA Valsznleg kzp-zsiai eredet, mivel mind a knaiak, mind az egyiptomiak hasznltk mr trtnelmk korai szakaszaiban. A fokhagyma egyike a legfontosabb fszernvnyeknek, a magyaros telek elengedhetetlen zestje. Nem magyar specialits azonban, mert az egsz vilgon termelik s fogyasztjk - helyenknt nagyobb mrtkben s kiterjedtebben, mint nlunk. A fokhagyma rendszeres fogyasztsa eredmnyesen cskkenti a magas vrnyomst, segt megelzni az relmeszesedst, fokozza az emsztrendszer, az epe s a mj mkdst, ferttlenti a blrendszert. Ismeretes a fokhagyma baktriuml hatsa is.

MOGYORHAGYMA A rgmltban nem ismertk, eredete tisztzatlan. A vrshagyma kzeli rokona, de kevsb that z.

JHAGYMA Fiatalon, zsengn, a hagymafejek kifejldse eltt szedik. Frissen hasznljuk saltkban, kretekben s zestknt.

LILAHAGYMA Enyhn csps, gyakran desks z. Fogyaszthatjuk nyersen saltkban, vagy egyszeren csak friss zldsgknt, de akr stve, fzve is.

FEHR RETEK A Kzel-Keleten sidk ta termesztik, az kori egyiptomiak nagy becsben tartottk. A vadretek valsznleg Dl-zsibl szrmazik. Fehr vltozatait sok helyen termesztik. A legzletesebb tavasszal.

PASZTINK Eurpban shonos des gykrzldsg. A pasztinknak csak a gykere fogyaszthat, a levele - br hasonlt a zellerre - emberi tpllkozsra alkalmatlan. ze sajtos, aroms, fszeres, az teleket kiss deskss teszi, ezrt mrtkkel hasznljuk. A hslevesnek, bablevesnek viszont kitn, sajtos zt ad.

HNAPOS RETEK Dlkelet-zsibl szrmazik. A gum nagyon vltozatos alak s szn lehet; vannak gmb, szv, tojs s henger alak, piros, fehr s lila hj hnaposretek-fajtk. A gum hsa fehr, esetleg kiss pirosas. A csupasz level fajtk leveleit is szoktk fogyasztani.

FEKETE RETEK A tbbi, kznsgesebb vltozatokkal szemben a fekete tli retek kisebb tarlrpa nagysg. Fleg tli saltazldsgknt hasznlatos.

CKLA A ckla s kzeli rokonai mind a Beta maritimtl szrmaznak, amely egy mediterrn tengerparti nvny: a kzpkorban nmet fldn is terjesztettk. A ftt vagy slt cklt tlalhatjuk forrn, vagy lehtve s savanytva, de nyersen is kitn salta kszl belle. A ckla a klasszikus orosz borscs leves alapanyaga.

SRGARPA A valsznleg eurpai eredet srgarpt a hollandok termesztettk a kzpkorban. Egsz vben elrhet, de a legzsengbb nyr elejn. Fzhetjk, sthetjk hssal, prolhatjuk vajon fszerekkel, sthetnk belle tortt s rgcslhatjuk nyersen is. Kiemelt tpllkozsi rtkt nagy (6-12 mg/100 g) karotin tartalmnak ksznheti. Ez a vegylet az A-vitamin elanyaga, aminek a hinya klnfle szembetegsgeket s ltsi elgtelensget (farkasvaksg) okoz.

PETREZSELYEM-GYKR (FEHRRPA) Karcs, fehr gykerrt s levelrt termesztett nvny. A petrezselyem gykert leveszestsre, a lombjt telzestnek, dsztsre hasznljk. A petrezselymes jburgonya egyike a legfinomabb tavaszi eledeleknek s kretnek (pldul a rizsnek is) de zamatot s tvgygerjeszt klst nyjt. A petrezselyem fagyasztva s szrtva is kivlan felhasznlhat.

TORMA Dlkelet-Eurpban s Nyugat-zsiban shonos. that, ers z, slt s hideg hsok kedvelt kiegsztje, a cklasalta s a hsvti sonka elmaradhatatlan ksrje.

BURGONYA A burgonyaflk csaldjba tartoz, Dl-Amerikban shonos nvnyeket ma mr vilgszerte termesztik. Szmos fajtjuk van, az utbbi ktszz vben Eurpban is egyike a legfontosabb alaplelmeknek. Magyarorszgon egy fre tlagosan vente 60 kg burgonyafogyaszts jut. A gumk 12-14% kemnytt, azaz sznhidrtot tartalmaznak, de azrt ne fljnk tle, mert a burgonya kalriatartalma alacsonyabb a tbbi tpllknl. (sszehasonltsul: 100 gramm rizs 1520 kJ-t (370 kalrit), 100 gramm kenyr 1030 kJ-t (250 kalrit) tartalmaz, de 100 gramm burgonya csak 350 kJ-t (85 kalrit) kpvisel.) Ezzel szemben jelents a C-vitamin-, a klium- s a tojssal egyenl biolgiai rtk fehrjetartalma is.

ZLDBORS A bors a legels kultrnvnyek egyike, elszr a Kzel-Keleten termesztettk. Frissen, mlyhtve s konzervknt is kaphat. A hvelyt ltalban eldobjuk, a zsenge hvelyeket levesbe belefzhetjk. A zldbors rtkes tpllk. Kalriartke a burgonyval azonos, a fehrjetartalma azonban hromszor akkora.

CSEMEGEKUKORICA Amerikban shonos, de ma vilgszerte terjesztik. Frissen, fagyasztva vagy konzervknt kaphat. Zldsgknt fzve, stve tlalhatjuk. A magokbl kszlt lisztbl levest, prt, kukoricakst, puliszkt, kukoricakenyeret kszthetnk.

ZLDBAB szak-Amerikban shonos, a hvelyrt termesztik. Sok vltozata van, pl. futbab, karsbab, limabab. Zld s srga hvely babokat ismernk; a magyar hziasszonyok a srga hvelyket kedvelik, pedig a zld hvely ppen olyan jz, s csak ksbb kezd szlksodni. Eurpa nyugati rszn szinte kizrlag a zld hvely babfajtkat termesztik, s elnyben rszestik az n. ceruzababokat.