KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelőktől az Ön asztalára!

A hónap gyümölcse, a málna

A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.
A vad málna Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben őshonos. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük sok málnát.
Valószínűleg a gyűjtögető életmódot folytató emberek számára mindig is fontos eledel volt. Nemesített málnafajták eredetileg kevésbé illatosak, ámde nagyobb szeműek voltak, mint az erdőben termettek, így válhatott a málna Európa egyik legkedveltebb kerti növényévé.
A piros színű málna a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás színű fajták is
A termesztett málna egyik első gyümölcsünkként, viszonylag korán, május-júniusban érik, a vadmálna szeptemberig szedhető. Csak teljes érettségben érdemes betakarítani, mert leszedve már nem érik be. Az érett szemek gyorsan túlérnek és lepotyognak, gyorsan elvesztki üde színét és kellemes ízüket. Ezért ha lehet reggel vagy borús, hűvös időben szedjük. Fajtaváltozatait a piacon nemigen tudjuk megkülönböztetni. A legjobb, ha megkóstolhatjuk, kellően érett, zamatos-e a gyümölcs, nincs-e penészre utaló vagy egyéb mellékíze. A penész jellegzetes íze mellett egy másik kellemetlen, de ártalmatlan ízhatást is érezhetünk a málnán, ami az azt kedvelő poloska nedveitől származik.
Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin található, emellett sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint tartalmaz. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.
100 gramm málnában 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz.

Leszedve gyorsan romlik, hűtőszekrényben legföljebb 2-3 napig tartható el, jobb nem letakarni. A netán megpenészedett szemeket mindig válogassuk ki. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi.
Próbáljunk minél többet fogyasztani belőle nyersen, vagy készíthetünk belőle lekvárt, kompótot, szörpöt. Magában, natúrjoghurthoz keverve, kevés mézzel vagy anélkül, finom reggeli étel vagy desszert. Melegen, sütve és főzve is hűen megtartja aromáját.
A szörphöz és lekvárhoz, dzsemhez nem szükséges tartósítót keverni, inkább forraljuk föl, adjunk hozzá cukrot és forrón tiszta üvegbe téve, fordítsuk fejjel lefelé pár órára, majd dunsztoljuk.

A gyümölcs segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp. Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatását ajánlják a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

Málnalekvár:
2 kg málna,1 kg cukor.
Mossuk meg a málnát és válogassuk át, a rossz, romló penészes szemek ne kerüljenek a lekvárba. Aztán egy nagy edénybe tesszük a málnát és  kb a fele cukorral szórjuk. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt, kb 3-4 óra elég. Aztán fölforraljuk, állandóan kevergetve, de csak az első rottyanásig, csak hogy a cukor teljesen feloldódjon. Botturmix segítségével pépesítsük és passzírozzuk át, hogy a magocskák többsége fennmaradjon a szűrőn. A magokból 1 nagy evőkanálnyit visszatehetünk a lekvárba. A málnánál nem kerülhetjük el a paszírozást, mert a teljes magmennyiséggel főzött lekvár élvezhetetlen, túl magos lenne.
Főzzük állandó kevergetés mellett 20-30 percig, és mikor már kezd olyan sűrű lenni amilyenre szeretnénk a lekvárt hozzákeverjük a többi cukrot és készre főzzük. forrón üvegekbe töltjük. A lezárt üveget pár órára állítsuk fejre. Aztán dunsztoljuk:  egy dobozba, ládába, vagy csak csöndes szobasarokba plédet teszünk,belerakjuk a kész lekvárokat és betakarjuk őket, és 1-2 napig benne hagyjuk.
Sűrűbb dzsem zselésítő anyag hozzáadásával vagy hosszabb főzési idővel és más, magas pektintartalmú gyümölcs hozzáadásával főzhető.

Aki zselésebben szereti a málnadzsemet a cukrot 2:1 arányban helyettesítheti befőzőcukorral.