KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelőktől az Ön asztalára!

A kelbimbó

A kelbimbót a XIII. században nemesítették Belgiumban. Mivel kevés volt a termőterület, és hirtelen megnőtt a népesség, olyan növényeket próbáltak ültetni és nemesíteni, amelyek kis területen sok termést adtak. Így született meg a kelbimbó, amely ma már a legtöbb család asztalán levesként, főzelékként, köretként, tésztába keverve és önálló fogásként is megtalálható.

Tápértéke 100 grammban:
30 kcal
85% víz
Szénhidrát: 9 g
Zsír: 0,3 g
Fehérje: 3,4 g
Gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint rostokban, magas kalcium-, vas

Hűvös, száraz helyen több hétig is eltartható. Elkészítés előtt vágjuk le a torzsát, fejtsük le a külső leveleket, majd áztassuk hideg vízbe. Zubogó vízbe téve 10-15 perc alatt készre főzhetjük. Ha szeretnénk, hogy megtartsa élénk színét, a főzővízbe tegyünk egy csipetnyi szódabikarbónát. Még jobb, ha gőzön pároljuk, mert akkor nem fő ki belőle a vitamin és az ásványi anyagok. Vajjal, petrezselyemmel vagy szerecsendióval tálaljuk köretként, de elkészíthető más módon is.

Csőben sült kelbimbó
Hozzávalók(4 személyre)
1 kg kelbimbó
2 dl tej
2 dl tejföl
1 tojás
2 púpozott evőkanál liszt
4 dkg margarin
6 dkg sajt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
szerecsendió

A megmosott kelbimbót főzd meg enyhén sózott vízben, s szűrd le. A felolvasztott margarinon pirítsd világos sárgára a lisztet, majd add hozzá a tejet. Mikor forrni kezd, vedd le a tűzről, keverd hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajt felét. Ízesítsd reszelt szerecsendióval és sóval. A tojásfehérjét verd habbá és keverd a mártáshoz. A kelbimbót egy olajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tedd, öntsd rá a mártást, szórd a tetejére a maradék reszelt sajtot és forró sütőben süsd, míg a teteje meg nem pirul.