KIVÁLÓ MINÕSÉGÛ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelõktõl az Ön asztalára!

a spent

A spent egsz vben kaphat, igazi szezonja kora tavaszra tehet. Keressk a sttzld zsenge leveleket. Alaposan mossuk t, tbb vzbl, hogy homok, fld ne maradjon kzte. Tiszttsuk meg: a vletlenl kzkeveredett gyomnvnyeket vlogassuk ki, a srlt levlrszeket tpjk le, az ers vastag szrat vgjuk le. Ha igazn nagy, ersleveleket vsroltunk, akkor javaslom, hogy a f szrrszt tpjk ki a levlbl.

Hamar megsrgul s veszt zbl, tprtkbl, ezrt a vsrlst kveten 1-2 napon bell ksztsk el. Felhasznlsig jgszekrnyben troljuk, lehetleg szitban, vagy paprzacskban. Manyag zacskban sszeflled, szagot kap. Kzvetlenl felhasznls eltt mossuk s tiszttsuk.

TIPP. Ha spentunk a vsrls, szllts alatt kicsit megfonnyadt, tegyk vzbe, hamarosan visszanyeri ropogssgt. Ha a spentot nem hasznljuk fel pr napon bell, inkbb fagyasszuk le. Ehhez forraljunk vizet, amikor a vz lobog tegynk bele egy kevs st. A megmosott, megtiszttott spentot tegyk lobog ss vzbe. 3-4 perc elteltvel ntsk le a vizet a spentlevelekrl. Engedjk jl lecsurogni, amikor kicsit kihlt jl nyomkodjuk ki a vizet. Vgjuk aprra s kevs sszenyomott fokhagymval keverjk ssze. Tegyk fagyasztzacskba s mr mehet is a mlyhtbe. Legkzelebb a fagyasztbl kivve 20 perc alatt felenged s mr hasznlhatjuk is egy gyors zletes vacsora alapanyagaknt.

A megszokott spentfzelk helyett prbljuk ki a friss spentbl kszlt saltkat, a tejszn, sonka s persze sok fokhagyma trsasgban kszl spentfelfjtat s spentos quisch-t, a spentos lasagnat, vagy a spenttal s ricottval tlttt tsztkat.

Spent felfjt
4 szemlyre a hozzvalk
1 teskanl olivaolaj
Kb. 10 dkg fstlt sonka (prmai sonka, vagy brmely ms nyersen fstlt szraz sonka)
5 dkg frissen reszelt parmezn sajt
2 ek natur vaj
1 vrshagyma kockra vgva
1 csokor tavaszi hagyma
6 ek sima liszt
Fl liter tej
6 tojs, kln ve 5 tojssrgjt s 6 tojsfehrjt (TIPP: a tojsokat vegyk ki kicsit hamarabb, hogy szobahmrsklet fehrjvel dolgozhassunk, gy knnyebb kemny habb verni.)
20 dkg reszelt rlelt sajt (pl. ementli vagy gruy?re sajt)
10 dkg spentlevl, megmosva, megszrtva s apr darabokra tpve
S s frissen rlt feketebors

Melegtsk el a stt 230 C fokra. Vajazzunk ki egy nagymret, legalbb ht centi magas tzll tlat s szrjuk meg a parmezn sajt felvel.

ntsk a tejet egy ednybe s forraljuk fel. A megtiszttott spentleveleket dobjuk lobog ss vzbe, pr perc mlva kapjuk ki ket s szrjk le, majd nyomkodjuk szrazra.

Kt evkanl vajat lassan olvasszunk meg, dinszteljuk tltszv benne a hagymt. Keverjk hozz a lisztet s lland kevergets mellett kicsit pirtsuk meg. Vegyk le a tzrl s lassan, llandan kevergetve ntsk hozz a forr tejet. Kzepes lngot fzzk kb. 3 percig, mg krmes llag sima masszt kapunk. Kzben llandan kevergessk. ntsk t egy nagy tlba, szrjuk hozz a sonkadarabokat s a tavaszi hagymt. Egyenknt dolgozzuk hozz a tojssrgkat. zestsk sval s borssal. Egy tlban verjk fel a tojsfehrjket kemny habb. A tejes masszba keverjk bele az rlelt sajtot s a spentot. Ezutn nagy spatuls kanllal adagoljuk hozz a tojsfehrjt s finoman forgassuk ssze. Legynk vatosak, a tojsfehrjt ne keverjk tlsgosan, nehogy szttrjk a habot. ntsk az egszet egy kivajazott hll ednybe. A tetejt szrjuk meg a parmezn sajttal. Negyven percig sssk. Akkor van ksz, ha a szle elvlik a tl faltl s rzogatsra a tl kzepe nem remeg. Melegen, friss saltval tlaljuk.

Spenttorta
A tszthoz:
250 g liszt
175 g vaj kis darabokra morzsolva
2 tojssrgja finoman felverve

A tltelkhez:
50 g vaj
2 ek olivaolaj
1 csomag tavaszi hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg friss spentlevl
20 dkg ricotta sajt
200 dl tejszn
3 tojs
S, bors, szerecsendi

Elszr ksztsk el a tsztt. Tegyk a lisztet egy tlba, adjuk hozz a vajat s morzsoljuk ssze. Keverjk hozz a tojssrgkat. Egy evkanl jghideg vizet s egy kis st adjunk hozz s gyrjuk ssze. A tsztt tegyk a meglisztezett gyrdeszkra, nyjtsuk ki. tekerjk alufliba s tegyk be egy flrra a htbe.

Melegtsk a stt 200 ?ra. A tsztt vegyk ki a htbl, gyrjunk rajta egyet s nyjtsuk bele a kivajazott 25 cm tmrj sttlba. Tegynk a tetejre stpaprt s azt szrjuk meg szrazbabbal (ami nehezkl szolgl, nehogy a tszta a stben felpposodjon). 15 perc sts utn vegyk ki.

A megmosott, megtiszttott spentot tegyk pr percre lobog vzbe. ntsk ki egy szrbe, ha kihlt kzzel nyomkodjuk ki a vizet. Vgjuk ujjnyi szles darabokra. Egy tlban keverjk ssze a spentot, a ricottt, a tejsznt s a tojsokat. Adjuk hozz a tavaszi hagymt, a fokhagymt, a st, a szerecsendit s a borsot.

A masszt ntsk bele a tsztra. Az elmelegtett stben kb. 25 percig sssk. Melegen tlaljuk.