A hónap növénye a SPÁRGA
Ha május, akkor spárga! Aki már kóstolt friss, párolt spárgát illatos rózsaborssal, citrommal és olivaolajjal meglocsolva az többé nem fanyalodik a konzerv megoldásra. Ínycsiklandozó elõétel ha baconnal körbetekerve friss rozmaringgal és olívaolajjal meglocsolva sütõben vagy grillen gyorsan átsütjük. Ehetjük olaszos tésztával, levesként, salátában. A párolt spárga ideális köret halakhoz, sültekhez hollandi mártással, vagy citrom szósszal.
A spárga C-vitaminban, B1 és B2 vitaminban, E vitaminban, valamint fluorban igen gazdag. Emellett tartalmaz A és K-vitamint. Kalcium, vas, foszfor és káliumtartalma miatt is kedvelt zöldség. Kevés kalóriát tartalmaz és jó vízhajtó hatású.
Több spárga fajta közül választhatunk. A fehér fajta íze a legmarkánsabb, ez is a legdrágább, tekintettel a korai érésre és nehéz termesztésre. Ezt a fajtát még akkor szedik amikor a spárga feje nem bújt ki a földbõl. A fehér spárga általában vastag, de sajnos könnyen fásodik.
A karcsú zöld spárga egyre népszerûbb. Jellegzetes íze mellett elõnye, hogy még a kései tenyészidõszakban is kevésbé fásodik és gyorsabb a konyhai elõkészítése. Ezt a fajtát már a föld felett szedik.
Magyarországban ritka a lila spárga, amely a francia receptek kedvelt alapanyaga, elkészítése a fehér spárgához hasonló.
Személyenként 25 dkg spárgával számoljunk.
A spárga gyorsan fonnyad és veszít tápértékébõl, ezért vásárlást követõen tartsuk nedves papírzacskóban a hûtõszekrényben, és 1-2 napon belül használjuk fel.
Eltér a zöld és a lila illetve fehér fajta konyhai elõkészítése. A fejet alaposan meg kell mosni. A fehér és lila fajtát speciális spárgakéssel vagy egy vékony pengéjû kisebb késsel, vagy krumpli hámozóval tisztítsuk meg. Vigyázzunk a fej nehogy leessen, ezért a tisztítást pár centivel a fej alatt kezdjük. Tisztítás után vágjuk le az alsó fás részt.
A zöld spárgát nem kell megtisztítani. Alapos mosás után az alsó fás részt egyszerûen elég letörni.
A tápanyagokat a spárga – mint a legtöbb zöldség - akkor õrzi meg leginkább ha gõzön pároljuk. A zöldségpároló edényben egy újnyi sós és cukros víz elég. A spárgát enyhén megsózhatjuk és citrommal meglocsoljuk. Mire a víz felforr, a spárga már kész is. (ha túl sokáig pároljuk szétesik és elveszíti szép élénk színét.
A spárgát a vastagságától és színétõl függõen 10-15 percig kell fõznünk (a vastag fehér fõ a leglassabban, a karcsú zöldek pár perc alatt készek). Egy rövid elõpárolás a salátában, vagy sütõben készülõ receptek esetében sem árt.
Megkönnyíti a tálalást ha az egy-egy adagnak szánt spárgát párolás elõtt összekötözzük.