A hónap gyümölcse, a málna
A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is.
A vad málna Közép- és Észak-Európa, valamint Észak-Amerika lombos erdeiben shonos. Hazánkban a Börzsönyben és környékén nagy mennyiségben termesztenek bogyós gyümölcsöket, köztük sok málnát.
Valószínleg a gyjtöget életmódot folytató emberek számára mindig is fontos eledel volt. Nemesített málnafajták eredetileg kevésbé illatosak, ámde nagyobb szemek voltak, mint az erdben termettek, így válhatott a málna Európa egyik legkedveltebb kerti növényévé.
A piros szín málna a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás szín fajták is
A termesztett málna egyik els gyümölcsünkként, viszonylag korán, május-júniusban érik, a vadmálna szeptemberig szedhet. Csak teljes érettségben érdemes betakarítani, mert leszedve már nem érik be. Az érett szemek gyorsan túlérnek és lepotyognak, gyorsan elvesztki üde színét és kellemes ízüket. Ezért ha lehet reggel vagy borús, hvös idben szedjük. Fajtaváltozatait a piacon nemigen tudjuk megkülönböztetni. A legjobb, ha megkóstolhatjuk, kellen érett, zamatos-e a gyümölcs, nincs-e penészre utaló vagy egyéb mellékíze. A penész jellegzetes íze mellett egy másik kellemetlen, de ártalmatlan ízhatást is érezhetünk a málnán, ami az azt kedvel poloska nedveitl származik.
Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin található, emellett sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin. Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot, valamint gyümölcssavakat, cserzanyagokat, növényi rostokat, pektint tartalmaz. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelend 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekbl az elemekbl a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.
100 gramm málnában 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lév gyümölcscukor. Jelents mennyiség cukrot tartalmaz.
Leszedve gyorsan romlik, htszekrényben legföljebb 2-3 napig tartható el, jobb nem letakarni. A netán megpenészedett szemeket mindig válogassuk ki. Kiválóan alkalmas mélyhtésre, ízét, zamatát jól megrzi.
Próbáljunk minél többet fogyasztani belle nyersen, vagy készíthetünk belle lekvárt, kompótot, szörpöt. Magában, natúrjoghurthoz keverve, kevés mézzel vagy anélkül, finom reggeli étel vagy desszert. Melegen, sütve és fzve is hen megtartja aromáját.
A szörphöz és lekvárhoz, dzsemhez nem szükséges tartósítót keverni, inkább forraljuk föl, adjunk hozzá cukrot és forrón tiszta üvegbe téve, fordítsuk fejjel lefelé pár órára, majd dunsztoljuk.
A gyümölcs segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghlés legkellemesebb gyógyszere a szobahmérséklet málnaszörp. Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy fzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatását ajánlják a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés eltti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül elnyösen. Külsleg, borogatásként is használható.
Málnalekvár:
2 kg málna,1 kg cukor.
Mossuk meg a málnát és válogassuk át, a rossz, romló penészes szemek ne kerüljenek a lekvárba. Aztán egy nagy edénybe tesszük a málnát és kb a fele cukorral szórjuk. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt, kb 3-4 óra elég. Aztán fölforraljuk, állandóan kevergetve, de csak az els rottyanásig, csak hogy a cukor teljesen feloldódjon. Botturmix segítségével pépesítsük és passzírozzuk át, hogy a magocskák többsége fennmaradjon a szrn. A magokból 1 nagy evkanálnyit visszatehetünk a lekvárba. A málnánál nem kerülhetjük el a paszírozást, mert a teljes magmennyiséggel fzött lekvár élvezhetetlen, túl magos lenne.
Fzzük állandó kevergetés mellett 20-30 percig, és mikor már kezd olyan sr lenni amilyenre szeretnénk a lekvárt hozzákeverjük a többi cukrot és készre fzzük. forrón üvegekbe töltjük. A lezárt üveget pár órára állítsuk fejre. Aztán dunsztoljuk: egy dobozba, ládába, vagy csak csöndes szobasarokba plédet teszünk,belerakjuk a kész lekvárokat és betakarjuk ket, és 1-2 napig benne hagyjuk.
Srbb dzsem zselésít anyag hozzáadásával vagy hosszabb fzési idvel és más, magas pektintartalmú gyümölcs hozzáadásával fzhet.