KIVÁLÓ MINÕSÉGÛ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelõktõl az Ön asztalára!

A kelbimb

A kelbimbt a XIII. szzadban nemestettk Belgiumban. Mivel kevs volt a termterlet, s hirtelen megntt a npessg, olyan nvnyeket prbltak ltetni s nemesteni, amelyek kis terleten sok termst adtak. gy szletett meg a kelbimb, amely ma mr a legtbb csald asztaln levesknt, fzelkknt, kretknt, tsztba keverve s nll fogsknt is megtallhat.

Tprtke 100 grammban:
30 kcal
85% vz
Sznhidrt: 9 g
Zsr: 0,3 g
Fehrje: 3,4 g
Gazdag A-, B- s C-vitaminban, valamint rostokban, magas kalcium-, vas

Hvs, szraz helyen tbb htig is eltarthat. Elkszts eltt vgjuk le a torzst, fejtsk le a kls leveleket, majd ztassuk hideg vzbe. Zubog vzbe tve 10-15 perc alatt kszre fzhetjk. Ha szeretnnk, hogy megtartsa lnk sznt, a fzvzbe tegynk egy csipetnyi szdabikarbnt. Mg jobb, ha gzn proljuk, mert akkor nem f ki belle a vitamin s az svnyi anyagok. Vajjal, petrezselyemmel vagy szerecsendival tlaljuk kretknt, de elkszthet ms mdon is.

Csben slt kelbimb
Hozzvalk(4 szemlyre)
1 kg kelbimb
2 dl tej
2 dl tejfl
1 tojs
2 ppozott evkanl liszt
4 dkg margarin
6 dkg sajt
2 evkanl olaj
2 evkanl zsemlemorzsa
szerecsendi
s

A megmosott kelbimbt fzd meg enyhn szott vzben, s szrd le. A felolvasztott margarinon pirtsd vilgos srgra a lisztet, majd add hozz a tejet. Mikor forrni kezd, vedd le a tzrl, keverd hozz a tojs srgjt, a tejflt s a reszelt sajt felt. zestsd reszelt szerecsendival s sval. A tojsfehrjt verd habb s keverd a mrtshoz. A kelbimbt egy olajjal kikent s zsemlemorzsval meghintett tzll tlba tedd, ntsd r a mrtst, szrd a tetejre a maradk reszelt sajtot s forr stben ssd, mg a teteje meg nem pirul.