
Az �szibarack
A ny�r egyik nagy kedvence, az �szibarack, k�v�l-bel�l vonz� tulajdons�gokkal rendelkezik.
Az �szibarack magas �lvezeti �rt�k�nek egyik oka a magas, t�bb mint, 88%-os v�ztartalom, mely amellett, hogy igaz�n �d�t�, a folyad�kon t�l sz�mos rendk�v�l �rt�kes anyaghoz is juttatja a szervezetet. Az �szibarackban megtal�lhat� a k�lium, magn�zium, foszfor, B1, B2 vitamin, karotin, �s rendk�v�l gazdag �lelmi rostokban is.
Az �szibarack rendk�v�l v�ltozatos alapanyag. Megunhatatlan kedvencek a zamatos, friss�t� gy�m�lcslevesek, vizes, tejes, esetleg tejsz�nes turmixok, rostos iv�levek. A felsoroltak mellett a napi folyad�ksz�ks�glet kiel�g�t�s�ben kellemes v�ltozatoss�got jelenthetnek a n�pszer� gy�m�lcste�k, melyeket friss gy�m�lcs hozz�ad�s�val is elk�sz�thet�nk. R�gi hagyom�ny a k�l�nf�le lekv�rok, zsel�k, dzsemek k�sz�t�se, melyek izgalmass� var�zsolhat�k a k�l�nf�le gy�m�lcs�k kombin�l�s�val. P�ros�that� az �szibarack t�bbek k�z�tt ribiszk�vel, �fony�val vagy m�ln�val. K�nny� �s gyors desszertet k�sz�thet�nk, ha a friss gy�m�lcs�t vagy a bef�ttet pudinggal, felvert toj�shabbal, tejes kr�mekkel t�rs�tjuk (pl. �szibarack fah�jkr�mmel). Tradicion�lisak a k�l�nf�le f�tt, s�lt t�szt�k, mint pl. a barackos gomb�c, barackos pite vagy a gy�m�lcstort�k. Szint�n nagy kedvencnek sz�m�tanak a bund�zott, s�r� palacsinta t�szt�ban s�lt gy�m�lcs�k, melyek egyik leg�zletesebbike a bund�s �szibarack fah�jas barnacukorral meghintve.
Az �nyencek term�szetesen alapvet�en s�s fog�sok r�szek�nt is meg�zlelhetik, pl. k�l�nf�le, f�k�nt sz�rnyash�sb�l k�sz�lt �telek p�rolt k�retek�nt, bund�ja alatt, vagy �ppen grillezett finoms�gk�nt a kerti partik s�t�r�cs�n. �rdemes megk�stolni az �szibarackot p�rolt z�lds�gekkel, pl. paprik�val, cukkinivel kieg�sz�tve is.
�szibarackos kacsam�jsal�ta
Hozz�val�k
1/2 fej sal�ta (vagy egy csokor pitypang)
40 dkg kacsam�j
�r�lt bors
3 �szibarack
2 ev�kan�l narancsl�
2 ev�kan�l balzsamecet (citroml�vel helyettes�thet�)
s�
cukor
5 ev�kan�l ol�vaolaj
2 sz�l �jhagyma
2 ev�kan�l margarin
egy kupica sherry vagy asz�
A sal�t�t megmossuk, lesz�rogatjuk, �s apr�bb darabokra t�pj�k. A m�jat megtiszt�tjuk, le�bl�tj�k, majd konyhai pap�rt�rl�vel a nedvess�get leitatjuk r�la. Ujjnyi vastag szeletekre v�gjuk, �s a borssal meghintj�k. A barackot is megmossuk, kimagozzuk, �s csinos cikkekre szelj�k. Ezut�n az �ntethez a narancslevet az ecetbe �ntj�k, megs�zzuk, megborsozzuk, csipetnyi cukorral �des�tj�k, majd az ol�vaolajjal �sszekeverj�k. A karik�kra v�gott �jhagym�t a margarinon megfuttatjuk, majd kiszedegetj�k, �s lecsepegtetj�k. A m�jat a visszamaradt margarinban szeletenk�nt �ts�tj�k, a sherryt is r�locsoljuk, m�g egyet forralunk rajta, v�g�l megs�zzuk. A t�ny�rokon a sal�t�t, a m�jat �s a hagymakarik�kat sz�tosztjuk, v�g�l az �ntettel meglocsolva, friss bagett k�s�ret�ben k�n�ljuk ezt a kit�n� el��telt.
�szibarackos b�l�
Hozz�val�k (8-10 f�re)
2 nagy konzerv �szibarackbef�tt
2 dkg cukor
f�l liter �des feh�rbor
1 liter habz�bor (pezsg�)
Az �szibarackbef�tt lev�t lesz�rj�k, felfogjuk. A barackokat kb. 1x1 cm-es kock�kra v�gjuk. A habz�bort h�t�szekr�nyben j�l leh�tj�k. Elk�sz�t�s: A baracklevet �s a barackot �sszekeverj�k, megsz�rjuk a cukorral, �s fel�ntj�k az �des borral. Legal�bb 1 �ra hossz�ig �llni hagyjuk. T�lal�skor hozz��ntj�k a habz�bort a boros �szibarackhoz. Cukrozott sz�l� kokt�los poharakban t�laljuk. A poharakba sz�tosztjuk az �szibarackot is.
�szibarack citromfagylalttal
Hozz�val�k
2 nagyobb �szibarack
2 ev�kan�l citroml�
2 kiskan�l cukor
8 gomb�c citromfagylalt
a karamellhez:
4 ev�kan�l krist�lycukor
1 ev�kan�l citroml�
a t�l kiken�s�hez: vaj
A barackokat megmossuk, megh�mozzuk �s kimagozzuk. A citroml�vel meglocsoljuk, majd cukros v�zben 1-2 percig p�roljuk, lecsepegtetj�k. A karamellhez a krist�lycukrot megolvasztjuk, egy kiss� megpir�tjuk, a citroml�vel felengedj�k, majd a vajjal kikent lapost�ny�rra sim�tjuk. Amikor kih�lt, a t�ny�rr�l lepattintjuk, �s apr�ra t�rj�k. Minden t�ny�rra 1-1 f�l �szibarackot �s 2-2 gomb�c fagylaltot tesz�nk. Az �sszet�rt karamellel megsz�rva k�n�ljuk.