KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelőktől az Ön asztalára!

a spenót

A spenót egész évben kapható, igazi szezonja kora tavaszra tehető. Keressük a sötétzöld zsenge leveleket. Alaposan mossuk át, több vízből, hogy homok, föld ne maradjon közte. Tisztítsuk meg: a véletlenül közékeveredett gyomnövényeket válogassuk ki, a sérült levélrészeket tépjük le, az erős vastag szárat vágjuk le. Ha igazán nagy, erősleveleket vásároltunk, akkor javaslom, hogy a fő szárrészt tépjük ki a levélből.

Hamar megsárgul és veszít ízéből, tápértékéből, ezért a vásárlást követően 1-2 napon belül készítsük el. Felhasználásig jégszekrényben tároljuk, lehetőleg szitában, vagy papírzacskóban. Műanyag zacskóban összefülled, szagot kap. Közvetlenül felhasználás előtt mossuk és tisztítsuk.

TIPP. Ha spenótunk a vásárlás, szállítás alatt kicsit megfonnyadt, tegyük vízbe, hamarosan visszanyeri ropogósságát. Ha a spenótot nem használjuk fel pár napon belül, inkább fagyasszuk le. Ehhez forraljunk vizet, amikor a víz lobog tegyünk bele egy kevés sót. A megmosott, megtisztított spenótot tegyük lobogó sós vízbe. 3-4 perc elteltével öntsük le a vizet a spenótlevelekről. Engedjük jól lecsurogni, amikor kicsit kihűlt jól nyomkodjuk ki a vizet. Vágjuk apróra és kevés összenyomott fokhagymával keverjük össze. Tegyük fagyasztózacskóba és már mehet is a mélyhűtőbe. Legközelebb a fagyasztóból kivéve 20 perc alatt felenged és már használhatjuk is egy gyors ízletes vacsora alapanyagaként.

A megszokott spenótfőzelék helyett próbáljuk ki a friss spenótból készült salátákat, a tejszín, sonka és persze sok fokhagyma társaságában készülő spenótfelfújtat és spenótos quisch-t, a spenótos lasagnat, vagy a spenóttal és ricottával töltött tésztákat.

Spenót felfújt
4 személyre a hozzávalók
1 teáskanál olivaolaj
Kb. 10 dkg füstölt sonka (pármai sonka, vagy bármely más nyersen füstölt száraz sonka)
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 ek natur vaj
1 vöröshagyma kockára vágva
1 csokor tavaszi hagyma
6 ek sima liszt
Fél liter tej
6 tojás, külön éve 5 tojássárgáját és 6 tojásfehérjét (TIPP: a tojásokat vegyük ki kicsit hamarabb, hogy szobahőmérsékletű fehérjével dolgozhassunk, így könnyebb kemény habbá verni.)
20 dkg reszelt érlelt sajt (pl. ementáli vagy gruy?re sajt)
10 dkg spenótlevél, megmosva, megszárítva és apró darabokra tépve
Só és frissen őrölt feketebors

Melegítsük elő a sütőt 230 C fokra. Vajazzunk ki egy nagyméretű, legalább hét centi magas tűzálló tálat és szórjuk meg a parmezán sajt felével.

Öntsük a tejet egy edénybe és forraljuk fel. A megtisztított spenótleveleket dobjuk lobogó sós vízbe, pár perc múlva kapjuk ki őket és szűrjük le, majd nyomkodjuk szárazra.

Két evőkanál vajat lassan olvasszunk meg, dinszteljuk átlátszóvá benne a hagymát. Keverjük hozzá a lisztet és állandó kevergetés mellett kicsit pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről és lassan, állandóan kevergetve öntsük hozzá a forró tejet. Közepes lángot fűzzük kb. 3 percig, míg krémes állagú sima masszát kapunk. Közben állandóan kevergessük. Öntsük át egy nagy tálba, szórjuk hozzá a sonkadarabokat és a tavaszi hagymát. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojássárgákat. Ízesítsük sóval és borssal. Egy tálban verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. A tejes masszába keverjük bele az érlelt sajtot és a spenótot. Ezután nagy spatulás kanállal adagoljuk hozzá a tojásfehérjét és finoman forgassuk össze. Legyünk óvatosak, a tojásfehérjét ne keverjük túlságosan, nehogy széttörjük a habot. Öntsük az egészet egy kivajazott hőálló edénybe. A tetejét szórjuk meg a parmezán sajttal. Negyven percig süssük. Akkor van kész, ha a széle elválik a tál falától és rázogatásra a tál közepe nem remeg. Melegen, friss salátával tálaljuk.

Spenóttorta
A tésztához:
250 g liszt
175 g vaj kis darabokra morzsolva
2 tojássárgája finoman felverve

A töltelékhez:
50 g vaj
2 ek olivaolaj
1 csomag tavaszi hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg friss spenótlevél
20 dkg ricotta sajt
200 dl tejszín
3 tojás
Só, bors, szerecsendió

Először készítsük el a tésztát. Tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze. Keverjük hozzá a tojássárgákat. Egy evőkanál jéghideg vizet és egy kis sót adjunk hozzá és gyúrjuk össze. A tésztát tegyük a meglisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki. tekerjük alufóliába és tegyük be egy félórára a hűtőbe.

Melegítsük a sütőt 200 ?ra. A tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjunk rajta egyet és nyújtsuk bele a kivajazott 25 cm átmérőjű sütőtálba. Tegyünk a tetejére sütőpapírt és azt szórjuk meg szárazbabbal (ami nehezékül szolgál, nehogy a tészta a sütőben felpúposodjon). 15 perc sütés után vegyük ki.

A megmosott, megtisztított spenótot tegyük pár percre lobogó vízbe. Öntsük ki egy szűrőbe, ha kihűlt kézzel nyomkodjuk ki a vizet. Vágjuk ujjnyi széles darabokra. Egy tálban keverjük össze a spenótot, a ricottát, a tejszínt és a tojásokat. Adjuk hozzá a tavaszi hagymát, a fokhagymát, a sót, a szerecsendiót és a borsot.

A masszát öntsük bele a tésztára. Az előmelegített sütőben kb. 25 percig süssük. Melegen tálaljuk.