KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelőktől az Ön asztalára!

Az őszibarack

A nyár egyik nagy kedvence, az őszibarack, kívül-belül vonzó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az őszibarack magas élvezeti értékének egyik oka a magas, több mint, 88%-os víztartalom, mely amellett, hogy igazán üdítő, a folyadékon túl számos rendkívül értékes anyaghoz is juttatja a szervezetet. Az őszibarackban megtalálható a kálium, magnézium, foszfor, B1, B2 vitamin, karotin, és rendkívül gazdag élelmi rostokban is.

Az őszibarack rendkívül változatos alapanyag. Megunhatatlan kedvencek a zamatos, frissítő gyümölcslevesek, vizes, tejes, esetleg tejszínes turmixok, rostos ivólevek. A felsoroltak mellett a napi folyadékszükséglet kielégítésében kellemes változatosságot jelenthetnek a népszerű gyümölcsteák, melyeket friss gyümölcs hozzáadásával is elkészíthetünk. Régi hagyomány a különféle lekvárok, zselék, dzsemek készítése, melyek izgalmassá varázsolhatók a különféle gyümölcsök kombinálásával. Párosítható az őszibarack többek között ribiszkével, áfonyával vagy málnával. Könnyű és gyors desszertet készíthetünk, ha a friss gyümölcsöt vagy a befőttet pudinggal, felvert tojáshabbal, tejes krémekkel társítjuk (pl. őszibarack fahéjkrémmel). Tradicionálisak a különféle főtt, sült tészták, mint pl. a barackos gombóc, barackos pite vagy a gyümölcstorták. Szintén nagy kedvencnek számítanak a bundázott, sűrű palacsinta tésztában sült gyümölcsök, melyek egyik legízletesebbike a bundás őszibarack fahéjas barnacukorral meghintve.

Az ínyencek természetesen alapvetően sós fogások részeként is megízlelhetik, pl. különféle, főként szárnyashúsból készült ételek párolt köreteként, bundája alatt, vagy éppen grillezett finomságként a kerti partik sütőrácsán. Érdemes megkóstolni az őszibarackot párolt zöldségekkel, pl. paprikával, cukkinivel kiegészítve is.

Őszibarackos kacsamájsaláta
Hozzávalók
1/2 fej saláta (vagy egy csokor pitypang)
40 dkg kacsamáj
őrölt bors
3 őszibarack
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál balzsamecet (citromlével helyettesíthető)

cukor
5 evőkanál olívaolaj
2 szál újhagyma
2 evőkanál margarin
egy kupica sherry vagy aszú

A salátát megmossuk, leszárogatjuk, és apróbb darabokra tépjük. A májat megtisztítjuk, leöblítjük, majd konyhai papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a borssal meghintjük. A barackot is megmossuk, kimagozzuk, és csinos cikkekre szeljük. Ezután az öntethez a narancslevet az ecetbe öntjük, megsózzuk, megborsozzuk, csipetnyi cukorral édesítjük, majd az olívaolajjal összekeverjük. A karikákra vágott újhagymát a margarinon megfuttatjuk, majd kiszedegetjük, és lecsepegtetjük. A májat a visszamaradt margarinban szeletenként átsütjük, a sherryt is rálocsoljuk, még egyet forralunk rajta, végül megsózzuk. A tányérokon a salátát, a májat és a hagymakarikákat szétosztjuk, végül az öntettel meglocsolva, friss bagett kíséretében kínáljuk ezt a kitűnő előételt.

Őszibarackos bólé
Hozzávalók (8-10 főre)
2 nagy konzerv őszibarackbefőtt
2 dkg cukor
fél liter édes fehérbor
1 liter habzóbor (pezsgő)

Az őszibarackbefőtt levét leszűrjük, felfogjuk. A barackokat kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A habzóbort hűtőszekrényben jól lehűtjük. Elkészítés: A baracklevet és a barackot összekeverjük, megszórjuk a cukorral, és felöntjük az édes borral. Legalább 1 óra hosszáig állni hagyjuk. Tálaláskor hozzáöntjük a habzóbort a boros őszibarackhoz. Cukrozott szélű koktélos poharakban tálaljuk. A poharakba szétosztjuk az őszibarackot is.

Őszibarack citromfagylalttal
Hozzávalók
2 nagyobb őszibarack
2 evőkanál citromlé
2 kiskanál cukor
8 gombóc citromfagylalt
a karamellhez:
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál citromlé
a tál kikenéséhez: vaj

A barackokat megmossuk, meghámozzuk és kimagozzuk. A citromlével meglocsoljuk, majd cukros vízben 1-2 percig pároljuk, lecsepegtetjük. A karamellhez a kristálycukrot megolvasztjuk, egy kissé megpirítjuk, a citromlével felengedjük, majd a vajjal kikent lapostányérra simítjuk. Amikor kihűlt, a tányérról lepattintjuk, és apróra törjük. Minden tányérra 1-1 fél őszibarackot és 2-2 gombóc fagylaltot teszünk. Az összetört karamellel megszórva kínáljuk.