KIVÁLÓ MINÕSÉGÛ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelõktõl az Ön asztalára!

Az szibarack

A nyr egyik nagy kedvence, az szibarack, kvl-bell vonz tulajdonsgokkal rendelkezik.

Az szibarack magas lvezeti rtknek egyik oka a magas, tbb mint, 88%-os vztartalom, mely amellett, hogy igazn dt, a folyadkon tl szmos rendkvl rtkes anyaghoz is juttatja a szervezetet. Az szibarackban megtallhat a klium, magnzium, foszfor, B1, B2 vitamin, karotin, s rendkvl gazdag lelmi rostokban is.

Az szibarack rendkvl vltozatos alapanyag. Megunhatatlan kedvencek a zamatos, frisst gymlcslevesek, vizes, tejes, esetleg tejsznes turmixok, rostos ivlevek. A felsoroltak mellett a napi folyadkszksglet kielgtsben kellemes vltozatossgot jelenthetnek a npszer gymlcstek, melyeket friss gymlcs hozzadsval is elkszthetnk. Rgi hagyomny a klnfle lekvrok, zselk, dzsemek ksztse, melyek izgalmass varzsolhatk a klnfle gymlcsk kombinlsval. Prosthat az szibarack tbbek kztt ribiszkvel, fonyval vagy mlnval. Knny s gyors desszertet kszthetnk, ha a friss gymlcst vagy a befttet pudinggal, felvert tojshabbal, tejes krmekkel trstjuk (pl. szibarack fahjkrmmel). Tradicionlisak a klnfle ftt, slt tsztk, mint pl. a barackos gombc, barackos pite vagy a gymlcstortk. Szintn nagy kedvencnek szmtanak a bundzott, sr palacsinta tsztban slt gymlcsk, melyek egyik legzletesebbike a bunds szibarack fahjas barnacukorral meghintve.

Az nyencek termszetesen alapveten ss fogsok rszeknt is megzlelhetik, pl. klnfle, fknt szrnyashsbl kszlt telek prolt kreteknt, bundja alatt, vagy ppen grillezett finomsgknt a kerti partik strcsn. rdemes megkstolni az szibarackot prolt zldsgekkel, pl. paprikval, cukkinivel kiegsztve is.

szibarackos kacsamjsalta
Hozzvalk
1/2 fej salta (vagy egy csokor pitypang)
40 dkg kacsamj
rlt bors
3 szibarack
2 evkanl narancsl
2 evkanl balzsamecet (citromlvel helyettesthet)
s
cukor
5 evkanl olvaolaj
2 szl jhagyma
2 evkanl margarin
egy kupica sherry vagy asz

A saltt megmossuk, leszrogatjuk, s aprbb darabokra tpjk. A mjat megtiszttjuk, lebltjk, majd konyhai paprtrlvel a nedvessget leitatjuk rla. Ujjnyi vastag szeletekre vgjuk, s a borssal meghintjk. A barackot is megmossuk, kimagozzuk, s csinos cikkekre szeljk. Ezutn az ntethez a narancslevet az ecetbe ntjk, megszzuk, megborsozzuk, csipetnyi cukorral destjk, majd az olvaolajjal sszekeverjk. A karikkra vgott jhagymt a margarinon megfuttatjuk, majd kiszedegetjk, s lecsepegtetjk. A mjat a visszamaradt margarinban szeletenknt tstjk, a sherryt is rlocsoljuk, mg egyet forralunk rajta, vgl megszzuk. A tnyrokon a saltt, a mjat s a hagymakarikkat sztosztjuk, vgl az ntettel meglocsolva, friss bagett ksretben knljuk ezt a kitn eltelt.

szibarackos bl
Hozzvalk (8-10 fre)
2 nagy konzerv szibarackbeftt
2 dkg cukor
fl liter des fehrbor
1 liter habzbor (pezsg)

Az szibarackbeftt levt leszrjk, felfogjuk. A barackokat kb. 1x1 cm-es kockkra vgjuk. A habzbort htszekrnyben jl lehtjk. Elkszts: A baracklevet s a barackot sszekeverjk, megszrjuk a cukorral, s felntjk az des borral. Legalbb 1 ra hosszig llni hagyjuk. Tlalskor hozzntjk a habzbort a boros szibarackhoz. Cukrozott szl koktlos poharakban tlaljuk. A poharakba sztosztjuk az szibarackot is.

szibarack citromfagylalttal
Hozzvalk
2 nagyobb szibarack
2 evkanl citroml
2 kiskanl cukor
8 gombc citromfagylalt
a karamellhez:
4 evkanl kristlycukor
1 evkanl citroml
a tl kikenshez: vaj

A barackokat megmossuk, meghmozzuk s kimagozzuk. A citromlvel meglocsoljuk, majd cukros vzben 1-2 percig proljuk, lecsepegtetjk. A karamellhez a kristlycukrot megolvasztjuk, egy kiss megpirtjuk, a citromlvel felengedjk, majd a vajjal kikent lapostnyrra simtjuk. Amikor kihlt, a tnyrrl lepattintjuk, s aprra trjk. Minden tnyrra 1-1 fl szibarackot s 2-2 gombc fagylaltot tesznk. Az sszetrt karamellel megszrva knljuk.