KIVÁLÓ MINÕSÉGÛ, HAZAI ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK - kistermelõktõl az Ön asztalára!

A padlizsn

Az zsibl szrmaz padlizsn a Kzel-Keleten t kerlt Olaszorszgba. Nlunk legelterjedtebb fajti a kerekded mediterrn-fajta, illetve a hosszks vkony zsiai padlizsn, amelynek kevesebb a magja s fzskor krmesebb az llaga. Sts, fzs eltt figyeljnk, hogy a padlizsn keser leve kifolyhasson. A padlizsn kt vgt vgjuk le, a receptnek megfelelen a padlizsnt szeleteljk fel, szzuk be mindkt oldalt, tegyk egy szrbe, s kb. flrig hagyjuk llni. A kifolyt barns lt ntsk ki, a padlizsnt konyhai paprral trlgessk szrazra.

Doktornusi padlizsnkrmje /erdlyi padlizsnkrm
Hozzvalk
4 nagy vagy hat kisebb padlizsn
1 fej vrshagyma (zldhagyma idszakban 1 kteg zldhagyma, gy sokkal selymesebb az ze)
Kb.1-1,5 dl olaj
Fl citrom
S, frissen rlt feketebors
2-3 evkanl majonz

Gyjtsuk be a tzet a faszenes grilleznkn. A padlizsnkmet a stben is elkszthetjk, br gy a faszn tipikus aromja hinyozni fog a padlizsnkrmnkbl. A stt melegtsk el 220C-ra. A megmosott padlizsnokat tegyk a grillst rcsra, s idnknt forgatva sssk kb. 20 percig. A padlizsnok akkor kszltek el, amikor kvlrl megfeketedtek, bell puhra, omlsra slnek. Vegyk le a ksz padlizsnokat a tzrl, hagyjuk ket kihlni. A kihlst felgyorsthatjuk, ha a megslt padlizsnokat hideg vzbe dobjuk. Elkszts sorn a slt padlizsn lehetleg ne rintkezzen fmmel, hasznljunk fakanalat vagy fa kst, kermia vagy vegtlat. A vzbl kivett padlizsnt hjtl tiszttsuk meg, amennyiben lehetsges 1 rnyira tegyk egy szrbe s csurgassuk ki kesernys-barna levt, majd fa kssel kaparjuk ki puhra slt belsejt, ezek utn egy fa vgdeszkn aprtsuk ssze. Az ilyen mdon felaprzott padlizsnt, keverjk ssze az aprra vgott hagymval, sval, feketeborssal, fl citrom levvel s az aprnknt adagolt olajjal keverjk krmes llagra. A vgn keverjnk hozz 2 evkanl majonzt.